Ημερίδα 1

   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η  "αριστοκρατία" των τροφίμων και ποτών - Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Βιολογικά - δεν έχει αξιοποιήσει στην Ελλάδα επαρκώς την υψηλή του ποιότητα, τη φήμη και ως εκ τούτου την υπεραξία που εξ’ ορισμού διαθέτει, ως εφόδιο για την κατάκτηση της διεθνούς αγοράς. 

Στην ημερίδα " ΠΟΠ, ΠΓΕ, & Βιολογικά προϊόντα: Η αριστοκρατία των τροφίμων" η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών FOODEXPO GREECE, οι εισηγητές έθιξαν σειρά θεμάτων που απασχολούν τα συγκεκριμένα προϊόντα, επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν προκειμένου τα προϊόντα αυτά να αναδειχθούν, να τα εμπιστευθεί ο καταναλωτής και να αυξηθεί ο χαμηλός, αυτή τη στιγμή, δείκτης  πωλήσεών τους.  Τη συζήτηση συντόνισε  η δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά.
Ειδικότερα:

Η κα Ευφροσύνη Σκαρμούτσου, Χημικός Μηχανικός MSc, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα αλλά και το νομικό πλαίσιο αυτών και επεσήμανε πως υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Η κα Σκαρμούτσου επεσήμανε ότι μια ευρεία γκάμα προϊόντων της ελληνικής υπαίθρου μπορούν να αξιοποιηθούν, μέσω της πιστοποίησης, ως προαιρετικές επισημάνσεις ποιότητας, όπως είναι τα:

  • Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα
  • Προϊόντα ορεινής παραγωγής
  • Νησιωτικής γεωργίας
  • Προϊόντα τοπικής γεωργίας και άμεσης πώλησης

 για τα οποία υπάρχει ειδική αναφορά και στο νέο Κανονισμό για τα ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντα (ΚΑΝ  Ε.Ε.1151/2012).

Ο Προϊστάμενος Τμήματος ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Χαράλαμπος Μουλκιώτης αναφέρθηκε στις προδιαγραφές των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ που αποτελούν την ταυτότητα των προϊόντων αυτών, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την σύνταξη των σχετικών φακέλων σε ορισμένα σημαντικά σημεία όπως η ονομασία του προϊόντος, η περιγραφή, η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, η απόδειξη της προέλευσης (ιχνηλασιμότητα), η μέθοδος παραγωγής και ο δεσμός,  δηλαδή η ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής και την αιτιώδη σχέση μεταξύ γεωγραφικής περιοχής και της ποιότητας, των χαρακτηριστικών ή της φήμης του προϊόντος.

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης, της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας Βιολογικής Γεωργίας και Γεωγραφικών Ενδείξεων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Τζαβάρα Ελένη, παρουσίασε την αγορά των βιολογικών προϊόντων, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στην αυξανόμενη ευαισθησία των καταναλωτών σε αυτής της κατηγορίας τα προϊόντα, λόγω και της γενικότερης ευαισθησίας σε θέματα περιβαλλοντικά και υγιεινής διατροφής, Το μειονέκτημά τους είναι η υψηλότερη τιμή η οποία οφείλεται στο υψηλό κόστος παραγωγής (μειωμένες αποδόσεις, δυσκολότερη αντιμετώπιση ασθενειών, υψηλότερο κόστος διακίνησης, κ.λπ.)

Ο Υποψήφιος Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κος Ορέστης Ζησίδης παρουσίασε μελέτη για την προστιθέμενη αξία στα τρόφιμα ΠΓΕ σύμφωνα με την οποία παρότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση σε αριθμό αγροτικών προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη, κατέχει ένα μικρό ποσοστό της ευρωπαϊκής αγοράς στην συνολική αξία πωλήσεων. Η αξιοποίηση του "εργαλείου" ΠΓΕ είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές ευκαιρίες για τον πρωτογενή, και όχι μόνο, τομέα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EMPORIO NORDIC DELI AB, κος Σαράντης Γιατρέλλης, παρουσιάζοντας το προφίλ του σουηδού καταναλωτή, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της σουηδικής αγοράς και τόνισε ότι παρότι οι σουηδοί καταναλωτές είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος, υγείας και σωστής διατροφής και θα περίμενε  κανείς τα προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ να τυγχάνουν αναγνώρισης και καταξίωσης στα ράφια, αυτό δεν συμβαίνει. Το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο παραγωγών. Μόνον πέντε σουηδικά προϊόντα είναι ΠΟΠ & ΠΓΕ. Η σουηδοί καταναλωτές δίνουν σημασία στην ποιότητα, τη συνέπεια πάνω από τις πανευρωπαϊκές πιστοποιήσεις, αλλά και στο σχεδιασμό της συσκευασίας. Αντί των πιστοποιήσεων ΠΟΠ-ΠΓΕ υπάρχουν σουηδικές πιστοποιήσεις για τα εισαγόμενα προϊόντα σε σχέση με τη φιλικότητα στο περιβάλλον (KRAV), στη σωστή μεταχείριση των ζώων στην κτηνοτροφία και τέλος στην σωστή ανταμοιβή του παραγωγού.

Η εικόνα της αγοράς σε σχέση με τα βιολογικά προϊόντα είναι τελείως διαφορετική. Το σουηδικό κοινό αναζητά  τα βιολογικά προϊόντα και τα προτιμά σε σχέση με τα μη βιολογικά, ακόμα και αν είναι ακριβότερα κατά 10-20%. Χαρακτηριστικά κατά τις χρονιές 2010-2011 υπήρξε μια μέση αύξηση της αγοράς βιολογικών προϊόντων κατά μέσο όρο 6%, σύμφωνα με στοιχεία πωλήσεων τριών μεγάλων αλυσίδων σουπερ μάρκετ.

Συνοψίζοντας, ο κος Γιατρέλλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σημάνσεις ΠΟΠ & ΠΓΕ δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει άμεσα ένα προϊόν στη σουηδική αγορά, σε αντίθεση με τα βιολογικά προϊόντα τα οποία είναι περιζήτητα. Αυτό που επίσης μετράει είναι η ποιότητα και η συνέπεια στην ποιότητα, η προσιτή τιμή και η σωστή συσκευασία για την τοπική αγορά. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το Re-branding της Ελλάδας το οποίο μπορεί και πρέπει να χτιστεί με το πάντρεμα της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό με συνέπεια, σχεδιασμό, συνεργασία και διάρκεια.

Ο κος Γιώργος Πίττας, Μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Επικεφαλής του Ελληνικού Πρωινού και Συγγραφέας,  παρουσίασε την ειδική έκδοση "Οι θησαυροί της Ελληνικής Γαστρονομίας" και αναφέρθηκε στη συνέργεια της γαστρονομίας και του τουρισμού με στόχο την ανάδειξη του πλούτου και της ιδιαιτερότητας των τοπικών προϊόντων και της κουζίνας κάθε περιοχής, έτσι ώστε η γαστρονομία να αποτελέσει κύριο στοιχείο της ταυτότητας του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος και κατ’ επέκταση εργαλείο προώθησης του ελληνικού τουρισμού. Επεσήμανε επίσης, ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων σε κάθε γωνιά της.

Ο κος Κώστας Πεϊμανίδης, Διευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της AGROVIM ΑΕ η οποία έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή αγορά με προϊόντα ελαιολάδου και ελιάς, μεταξύ των οποίων ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικά,  παρουσίασε την επιτυχημένη διαδρομή της επιχείρησης από το 1994 μέχρι σήμερα επισημαίνοντας ότι η AGROVIM στηρίζει την ανάπτυξή της μέσα από την ενίσχυση των παραγωγών με καλύτερες τιμές, εκπαίδευσή τους και προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις των κανονισμών και του καταναλωτή, την προσαρμογή στα νέα συστήματα ελέγχου της καλλιέργειας και τελικού προϊόντος, την εκμετάλλευση χρηματοδοτικών προγραμμάτων προς όφελος των παραγωγών, την προσήλωση στη ποιότητα και στη σύνδεση των παραδόσεων του ΠΟΠ με την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη παράλληλων τουριστικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων.

Εισηγήσεις

Ευφροσύνη Σκαρμούτσου

Χαράλαμπος Μουλκιώτης

Ελένη Τζαβάρα

Ορέστης Ζησίδης

Κώστας Πειμανίδης