Ημερίδα 3

   

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μεσογειακή Διατροφή, επί σειρά δεκαετιών επιβεβαιώνεται ως μία από τις πλέον υγιεινές παγκοσμίως, καθώς εξασφαλίζει υγεία και μακροζωία, όπως αποδεικνύεται από εκατοντάδες έρευνες και μελέτες που πραγματοποιούνται επί σειρά δεκαετιών από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Στην ημερίδα «Μεσογειακή Διατροφή  & Σύγχρονος Καταναλωτής: Πολιτισμός, Υγεία, Καινοτομία» η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών FOODEXPO GREECE, οι εισηγητές παρουσίασαν τη συμβολή της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία, το προφίλ των καταναλωτών που επιλέγουν τα προϊόντα της και τις καινοτόμες υπηρεσίες των επιχειρήσεων μεταποίησης προϊόντων Μεσογειακής Διατροφής. Τη συζήτηση συντόνισε  η Διευθύντρια Κεντρικής Διοίκησης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κα Ιωάννα Πετροχείλου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Μαρία Καψοκεφάλου, επισημαίνοντας ότι το Πανεπιστήμιο έθεσε υπό την αιγίδα του τις ενημερωτικές ημερίδες της FOODEXPO, αναγνωρίζοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες διευκολύνουν το διάλογο μεταξύ πολλών φορέων που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή.  Η διασύνδεση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με αυτούς τους φορείς, πρόσθεσε, είναι στρατηγικός στόχος μας.

Η Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής  του Χαροκοπείου  Πανεπιστημίου Αντωνία Ματάλα,  ανέλυσε τη Μεσογειακή δίαιτα από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή σύγχρονη κουζίνα, επισημαίνοντας πως αποτελούσε "μυστικό" για βέλτιστη υγεία και μακροζωία από τα παλιά χρόνια. Δυστυχώς, ανέφερε, στη σύγχρονη εποχή, γίνεται μια μεταβολή προς δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη και εξευγενισμένα λίπη με δυσάρεστα αποτελέσματα, τα οποία ωστόσο μπορούν να αναστραφούν με την αναβίωση της παραδοσιακής διατροφής όπως την έχουμε διδαχθεί από την αρχαιότητα.

Για τη συμβολή της Μεσογειακής Διατροφής στην Υγεία μίλησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Λέκτορας Διατροφής  και Μεταβολισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου. Όπως ανέφερε, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών προτύπων συνεισφέρει σε χαμηλή παραγωγή προ-φλεγμονώδους περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επεισόδια εμφράγματος και εγκεφαλικών καθώς και άλλων προβλημάτων υγείας. Τόνισε επίσης, ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή αποτελεί τρόπο ζωής, ο οποίος εκτός από τη μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει και άσκηση.

Ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε το προφίλ των καταναλωτών που επιλέγουν προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής. Από τις έρευνες προκύπτει πως οι ενήλικες υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου και υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας τείνουν περισσότερο προς την υιοθέτηση του μεσογειακού τρόπου ζωής.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κος Παναγιώτης Σκανδάμης, παρουσίασε τις καινοτομίες που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων μεσογειακής διατροφής για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων αυτών και ενδεχομένως τη παράταση του χρόνου ζωής των τροφίμων, ακόμα και με οικολογικές λύσεις.

Η κα Αμαλία Λιάτου, Στέλεχος Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Συντονίστρια Ομάδας Εργασίας για τη Μεσογειακή Διατροφή, αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ελλάδας με την Unesco για την ισχυροποίηση της Μεσογειακής Διατροφής και τις δράσεις που γίνονται για την επίτευξη αυτού.

Εισηγήσεις

Αντωνία Ματάλα

Δρ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου

Δρ. Πωλ Φαρατζιάν

Παναγιώτης Σκανδάμης

Αμαλία Λιάτου