Ημερίδα 4

   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κατάκτηση των μεγάλων αγορών από τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά αποτελεί το "στοίχημα" για την τόνωση της εθνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. 

Στην ημερίδα "Τα ελληνικά προϊόντα κατακτούν τις μεγάλες αγορές" η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών FOODEXPO GREECE, οι εισηγητές ανέλυσαν τις δυνατότητες περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών και τους πυλώνες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί μια υγιής ανάπτυξη.

Στα τρόφιμα και ποτά αντιστοιχεί το 28% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), ανέφερε ο Διευθυντής Λειτουργιών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κος Νικόλαος Αρχοντής. Το 1/4 περίπου από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα συνδέονται άμεσα με τον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας αποδεικνύεται βασικός προμηθευτής αγροτικών προϊόντων στις χώρες του ΟΟΣΑ, δηλαδή στις πιο αναπτυγμένες και άρα πιο απαιτητικές – σε όρους προδιαγραφών ποιότητας - αγορές. Αυτό που απαιτείται πλέον, τόνισε ο κος Αρχοντής, είναι η συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη πολιτική περαιτέρω ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης και αποτελεσματικής, στοχευμένης προώθησης - προβολής των ελληνικών προϊόντων, για να θερίσουμε θετικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Οι εξαγωγές είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί επιμονή, υπομονή και γνώσεις επεσήμανε η κα Τζένη Σκοτίδη, Συντονίστρια Επιτροπής Εξαγωγών Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και σήμερα αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων. Μια επιχείρηση είναι έτοιμη να εξάγει όταν διαθέτει: προϊόν σωστά προετοιμασμένο βάσει των Διεθνών προτύπων συσκευασίας, τυποποίησης, labelling, την απαιτούμενη παραγωγική δυναμικότητα, τους διαθέσιμους πόρους  και την δέσμευση της διοίκησης για να παραδώσει ένα εμπόρευμα, προϊόν ή υπηρεσία σε παγκόσμια κλίμακα σε μια ανταγωνιστική τιμή για να μπορέσει να εξασφαλίσει μερίδιο αγοράς.

Οι προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική εξαγωγική δραστηριότητα είναι: στρατηγική τιμολόγησης, γνώση εξαγωγικών διαδικασιών σε όλα τα στάδια της εξαγωγής, διαπραγμάτευση ασφαλών όρων πληρωμής, ασφάλεια πιστωτικών κινδύνων, χρηματοδοτικές λύσεις, τονίζοντας ότι για τον καταναλωτή κατά τη λήψη της αγοραστικής απόφασης, τρείς είναι οι κυριότεροι παράγοντες: προϊόν, τιμή, απόδοση/ποιότητα.

Ο Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις, Διδάκτωρ Εμπορικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, επεσήμανε ότι η επιτυχία των εξαγωγών δεν εξαρτάται μόνο από την ορθή τήρηση των διαδικασιών, αλλά και από τη γνώση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας στις χώρες που η κάθε επιχείρηση θέτει ως στόχο για την εξαγωγή των προϊόντων της. Δεν εξάγουμε, τόνισε ο κος Κριτσωτάκις, χωρίς  διαπολιτισμικό marketing, πολιτισμικά πολύγλωσσα στελέχη και χωρίς σεβασμό του επιχειρηματικού πρωτοκόλλου.

Ο κος Τρύφων Κολιτσόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Αγοράς Τροφίμων DHW και Οικονομολόγος,  παρουσίασε τον Γερμανό - Ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (DHW) και την Επιτροπή Αγοράς Τροφίμων του Συνδέσμου και τόνισε ότι η Επιτροπή Αγοράς Τροφίμων DHW είναι στη διάθεση του έλληνα εξαγωγέα για κάθε υποστήριξη αναφορικά με τις εξαγωγές προς την αγορά της Γερμανίας.

Η κυρία Όλγα Ήρα Δημοπούλου, Μέλος του DHW και δικηγόρος στα Δικαστήρια της Κολωνίας (Γερμανίας) και Αθηνών παρουσίασε το δίκαιο τροφίμων και τις προϋποθέσεις για εμπορική διείσδυση στην γερμανική αγορά. Αναφέρθηκε στην επισήμανση των τροφίμων και ποτών (ετικέτες) και ειδικότερα στην νέα κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τα υποχρεωτικά αναφερόμενα στοιχεία στις επισημάνσεις αυτές. Τόνισε ότι, πριν την εξαγωγή προϊόντων τροφίμων προς την Γερμανία, καλό θα είναι να ενημερωθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες  εάν τα προϊόντα τους πληρούν τις γερμανικές και κοινοτικές προδιαγραφές, όπως και να βρουν ένα κατάλληλο πρόσωπο (έμπορο / επιχείρηση) προκειμένου να αναλάβει την προώθηση των προϊόντων τους στην γερμανική αγορά.  

Σημαντικό εργαλείο για τη διαρκή και ασφαλή επέκταση των εξαγωγικών επιχειρήσεων αποτελεί η ασφάλιση Πιστώσεων και δη των Εξαγωγικών.  Ο κος Μάκης Τζέης, Γενικός Διευθυντής της Atradius  Ελλάδας, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η ασφάλιση πιστώσεων δίνει πρόσβαση σε άμεση χρηματοδότηση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μείζων θέμα της Εξαγωγής Τροφίμων και στην συμβολή της στην τόνωση της Ελληνικής αγοράς σε ρευστό και τέλος, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της τακτικής του credit control για την πρόληψη υγιών συναλλαγών. «Οι ασφαλείς συναλλαγές είναι αυτές που θα αποτελέσουν τη βάση για τη σωστή ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τόνισε και για το λόγο αυτό η Atradius βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα επιχειρηματία σε αυτή του την προσπάθεια.»

Ο κος Τζων Καπράλος, Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing στη Molisana Imports από τον Καναδά, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του εισαγωγέα / διανομέα και του εξαγωγέα. Η σωστή συνεργασία  για να έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, είπε, ξεκινά από τις πρώτες συζητήσεις  και φτάνει στο στάδιο της σύμβασης και ιδιαίτερα στα κοινά στάδια σχεδιασμού. Δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις ελληνικές επιχειρήσεις - προμηθευτές, από τις καινοτομίες που υιοθετούν, την ποικιλία των γεύσεων των προϊόντων τους και τις τάσεις για προϊόντα στο πλαίσιο μιας πιο υγιεινής  διατροφής.  Απευθυνόμενος στους μικρούς παραγωγούς πρότεινε να ξεπεράσουν το φόβο των εξαγωγών, καθώς υπάρχει και γι’ αυτούς χώρος στη διεθνή αγορά. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να μείνει ζωντανή στην Ελλάδα, τόνισε . "Αν είναι ένα πράγμα που μου αρέσει όταν επισκέπτομαι την Ελλάδα", ανέφερε, "είναι το φαγητό και είμαι ενθουσιασμένος γιατί κάθε φορά που έρχομαι βρίσκω πάντα νέες γεύσεις  να απολαύσω”.

Εισηγήσεις

Νικόλαος Αρχοντής

Τζένη Σκοτίδη

Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις

Μάκης Τζέης